İntihal Nedir, Cezaları Nelerdir ve Nasıl Kaçınabiliriz?

Aşırma anlamına da gelen intihal, kaynakça belirtmeme, referans vermeme gibi olaylardan ortaya çıkar. Herhangi birinin fikrini kendi fikrinmiş gibi kullanıp kaynakça vermeme, orijinal yazarı belirtmeme veya fotoğrafını izinsiz kullanmak diye de özetlenebilir. Ayrıca kaynakça verseniz bile direk kopyala yapıştır yapmak intihale girer. Akademik intihal intihallerin en bilindiği ve en yaygınıdır. Ayrıca farklı cümleler ile ifade edilmiş olunsa bile kaynakça veya referans vermez isek intihale girer. İntihal sahtekarlık ve hırsızlık içinde kapsanır. Aşağıda göreceğiniz örnekler gibi yanlışlıkla yaparsanız bile ceza almanız gerekir. İntihal şikayetle cezası verilebilen suçlardan birisidir. İntihal aynı zamanda çok büyük bir suçtur ve kesinlikle yapılmaması gerekir. 6 ay – 2 yıl hapis cezası verilebilir, bir para cezasının ödenmesi gerekir. Aynı zamanda LGS gibi sınavlardaki notunu TÜBİTAK’ın tersine düşürebilir ve akademik kariyerine o suç yapıştığı için direk kariyerin bitebilir. Bundan kaçınmak için ise her ne kadar zor görünürse görünsün aslında çok basittir. Sadece her yazınızın bir kaynakça bölümünün olmasını sağlayın veya APA formatındaki gibi metin içi kaynakça, alıntı ve referans vermeyi unutmayın. Ve ASLA kopyala yapıştır yapmayın.

 

YANLIŞLIKLA YAPILAN İNTİHAL ÖRNEKLERİ

Eğer herhangi bir yazıyı kopyalayıp yapıştırırsanız, her ne kadar kaynakça verirseniz verin intihal yapmış olursunuz.

İzin almadan, sadece kaynakça veren birisi herhangi bir makeledeki özel bir fotoğrafı kendi çalışmasına koyarsa bu intihale girer.

 

Apa Formatı Nedir?

Açılımı American Psychological Association yani Amerika Psikoloji Derneği olan APA kaynak gösterme işini standart hale getirmek için APA formatını oluşturmuştur. Bu formatın içeriğini metin içi kaynak gösterme ve Referans listesi standartları oluşturmaktadır. Metin içi kaynakçanın 5 örneğini aşağıda da belirteceğim oradan daha iyi anlayabilirsiniz. Referans listesi ana metnin hemen ardında yer alır. Genelde alfabetik sıra ile kaynakça bölümünde bulunur. Kullanılan bütün kaynakların bulunmasını da sağlamalıdır.

Metin İçi Kaynakça Örnekleri

Not: Bunlar babamın bir kitabında bulduğum makale yazarlarıdır.
Robinson’un (2010) yazdığı gibi …

Bölme politopunun çapı hakkında yapılan bir çalışmada xxx gösterilmiştir (Borgwardt, 2011).
Mittal ve Schulz (2010) çalışmalarında şu sonucu bulmuşlardır.
Pecher ve Wagler’ın (2011) elde ettiği verilere göre …

… hakkında … olduğu gösterilmiştir (Levis ve Overton, 2010).
Alıntı Örnekleri
Bunu Cahit Sıtkı Tarancı “Yaş otuz beş yolun yarısı eder.” dizesiyle ifade eder.

Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.” sözü birçok sporcuya ilham kaynağı olmuştur.

Aziz Sancar gençleri “Ne yaparsanız, iyi yapmaya çalışın, çalışmadan olmaz. Ben öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım.” sözleri ile motive etti.

Aziz Yıldırım’ın “Bir gün herkes Fenerbahçeli olacak.” sözü hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik?” sözü ile İbrahim Tatlıses eğitim önemine dikkat çekti.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

©2024 Öğrenci Teknoloji Takımı 2022 Emeği GeçenlerODTÜ GVO - BLOG

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account