Kendimizi uyandırmak için çaba gösterdiğimizde, asıl dünyaya gelmiş oluruz. Gözlerimizin önündeki görünmez ama bizi dış dünyadan ayıran perdeden kurtuluruz. Psikolojmiz, yüzümüz gibidir. Fakat başka insanlar tarafından anlaşılabilmesi için bize bakmaları gerekmez. Görme engelliler duyabilir, işitme engelliler hissedebilir. Peki psikoloji insanlara nasıl yansıyor?
İlk aklımıza gelenlerden başlayalım. ‘’Ergenler.’’ Teknoloji diliyle ‘’teenager’’lar, yetişkinlerin dediklerinden en çok etkilenenler. Çocukların, ailelerinin aynaları olduklarını aklımızda bulundurarak, davranışlarımızı, ne diyeceğimizi aklımızdan geçirmemiz gerekiyor. Bu yaşlarda ortaya çıkan bozukluklar -depresyon, kaygı sorunları, dikkat eksikliği vb.- genler dışında ailenin çocuğunu büyütme şeklinden de geliyor. Çocuklar büyüdükçe, bu psikolojik sorunlar, fiziksel görünüşlerine de yanısyabiliyor. Ailenin dışında çocuğun büyüdüğü alan, çevre ve arkadaşlar da çok önemli. Çocukların yaşıtlarını birbirinden üstün görmesi, onlara nasıl davrandıkları, yine baştaki konumuz olan ailelere bağlanıyor…
Ergenlik döneminde psikolojik sancılar ve nasıl sakinleştirilebileceği. Ergenlik aslında kişinin olgunlaşmaya ve düşünce yapısının oluşmaya başladığı dönemdir. Aslen kişinin...