DENEY: Kendi fotoğraf makinemizi yapalım!
Fotoğraf makinelerinin nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi? Gelin bunu kendi fotoğraf makinemizi yaparak öğrenelim/ deneyimleyelim.
GEREKLİ MALZEMELER:
- Kutu ( kibrit kutusu da olabilir)
- Film
- Işık kaynağı( güneş ya da el feneri olabilir)
- Delik delebilmek için makas ya da iğne gibi delici bir alet
FOTOĞRAF MAKİNESİNİN YAPILIŞI:
Not: Bunların hepsini karanlık bir odada yapmalısınız.
- Kutuyu alın ve içine filmi yerleştirin.
- İçine filmi yerleştirdiğiniz kutunun üzerine makas iğne ya da kutuyu delebileceğiniz başka bir aletle kutunun ortasına, orta boyda bir delik açın.
- Işık kaynağınızın bulunduğu yere gidin ve ortamda kutuyu hiç oynatmadan yaklaşık 1 dk bekleyin.
- Kutununun içindeki film bu sırada ortamın resmini çekmiştir.
Not: Filmin üstünde hala görülebilir bir değişiklik olmamıştır.
-
Bunların hepsi bitince filmin yine ışık almasını engelleyerek bir fotoğrafçıya götürün.
-
Fotoğrafçı karanlık bir odada bu iş için yapılmış özel bir aletle sanki normal bir fotoğraf makinesiyle çekilmiş gibi görünen resmi size verecektir.
Not: Filmin üstünde hala görülebilir bir değişiklik olmamıştır.
-
Bunların hepsi bitince filmin yine ışık almasını engelleyerek bir fotoğrafçıya götürün.
-
Fotoğrafçı karanlık bir odada bu iş için yapılmış özel bir aletle sanki normal bir fotoğraf makinesiyle çekilmiş gibi görünen resmi size verecektir.
Fotoğraf makineleri Nasıl Çalışır?
Basit bir ayna, görüntüleri yansıtan cisim veya merceğin işleyişinin anlaşılması yönünden çok önemli olan görüntü kavramı, optik sistemlerin analizlerinde de o derece önemlidir. Kullanımı en yaygın olan optik aletlerden biri cismin görüntüsünü bir film veya elektronik olarak bir çip üzerine kaydeden fotoğraf makinesidir.
Fotoğraf, belgelenmek istenen objeden yansıyan ışığın duyarlı yüzey üstüne düşmesi ve duyar kat üstünde sabitlenmesi işidir. Fotoğraf makinesinde; belgelenmek istenen objeden yansıyan ışık, objektifte ulaşır ve odaklanır. Sonra, hemen objektifin içinde bulunan ve adına diyafram denen diske ulaşır. Bu diskin amacı; gelen ışığın şiddetinin ayarlanabilmesidir. Bu işi ise ortasında bulunan ve kullanıcı tarafından ayarlanabilen bir delik sayesinde yapar. Objektifte toplanan ve odaklanan ışık diyaframdan geçerek örtücüye ulaşır. Örtücü perde çekim sırasında önceden seçilen bir süre boyunca açık kalarak, ışığın film üzerine düşmesini sağlar.
Fotoğraf Makinesini Oluşturan Ana Birimler Nelerdir?
PEKİ DOĞADA IŞIK NASIL DAĞILIR?
Doğal güneş ışığı, fotonlardan oluşan bir tür ışıktır.
Dünyanın atmosferine ulaşan güneş ışığı, dalga boyuna göre ultraviyole ışınlarına , görünür ışınlara ve kızılötesi ışınları olarak ayrılmıştır.
Tüm canlı organizmaların genetik materyali olan DNA, belirli bir dalga boyunda spesifik ultraviyole ışınlarını emer. Bununla birlikte, ultraviyole bölgesi atmosferdeki ozon tabakası tarafından emilir ve yer yüzeyine ulaşmaz.
Doğal güneş ışığı sabah, öğleden sonra ve akşam boyunca farklı spektral dağılımlara sahiptir.
Özellikle sabah ve öğleden sonra, spektral dağılımdaki mavi ışık yoğunluğu akşamdan farklıdır.
Tipik LED ve flüoresan lambanın spektral dağılımı, güneş ışığının spektral dağılımından çok farklıdır.
Geçmişten beri insanoğlunun biyoritmi güneş ışığından etkilenmiştir. Modern dünyada ise insanlar daha çok iç mekanlarda vakit geçirmekte dolayısıyla doğal güneş ışığından mahrum kalmaktadır.
İnsan sağlığının ve doğal biyoritmin korunması için sabah ve öğle saatlerinde güneş ışığına maruz kalınmalıdır. Bu sayede vüc”ut sirkadiyen ritmini yeniden düzenleyebilir yani ne zaman uyuyacağına ne zaman uyanık kalacağına karar verebilir.
KAYNAKÇA