Günümüzde kuşkusuz her türlü işimizi internet üzerinden halledebilcek bir noktaya geldik. Her ne kadar mesafeli yaklaşanlar olsa da geleceği ele geçireceği bariz bir durum. Son yıllarda kripto para Metaverse “Tosuncuk” gibi konuların ön plana çıkması ile rafa kaldırdığımız “Web 3.0” tekrar gündeme geldi. Tabii bu tartışmaları da gün yüzüne çıkardı. İnternete bu kadar hızlı güvenebilir miyiz?

Size kendi görüşlerimi belirtmeden önce Metaverse Web 3.0 ve kripto dünyası hakkında sizi biraz bilgilendireyim. Kripto Nedir? Kripto sanal bir para birimidir. Ancak bakkaldan kripto ile ekmek alamazsınız. Kriptonun günümüzde ki kullanımı ağırlıkla yatırım yönündedir. İnsanlar başka para birimlerine yatırım yapmaktan farksız bir şekilde buraya para yatırıyorlar. Ancak bazı firmaların yaygın olmasa da kripto ile ödeme almaya başladığını da belirteyim. Şimdi de Metaverse ve bağlantılı olarak Web 3.0′ dan bahsedeceğim.

Metaverse için sanal bir dünya denebilir. Metaverse sanal gerçekliği ele alan sanal ortamda gündelik aktiviteleri yapmayı sağlamaya çalışan, başka bir deyi,şle dünyayı sanal ortama taşımaya çalışan bir sistemdir. Hatta bunu elen “Ready Player One” (Birinci Oyuncu Hazır) gibi filmler de var. Şimdi gelelim belki de bu bahsettiğim konuları birleştirecek son parçaya. Web 3.0 ! Web 3.0 aslında kullandığımız internet versiyonu olan 2.0 ‘ın kurallarını tamamen kaldıracak bir sistem. İlk Web 1.0 vardı. 1980 sonları çıkmıştı ve burda sunucular yardımı ile erişim sağlanıyordu. Şu an Web 2.0 ile plaformlar ve üyelik sistemleri üzerinden işlerimizi yapmaya başladık. İşte Web 3.0 Temelli değiştirdiği şey de bu. Artık ödemeler sırasında arada komisyon alan siteler, zorunlu üyelikler yok. Aslına bakarsınız bir sınır yok. Bir ürün alırken alıcı ve satıcı var. Biriyle yazışırken sadece o iki kişi var. Arada başka hiçbir şey yok. Bu duruma “Merkeziyetsiz Bağlantı” deniyor. İşte Kripto ve Metaverse burada için içine giriyor. Web 3.0 Metaverse için Altyapı hazırlıyor ve Kripto paralar da aynı Web 3.0 gibi merkeziyetsiz bir şekilde çalışıyor. Peki bu iyi bir durum mu? Aslına bakarsanız bu yeni bir dünya anlamına geliyor ve gerçekten bize faydalı olabilecek bir durum.

Ancak öte yandan aracı site ve benzeri uygulamaların kalkması ara da ki güvenlik sağlayıcısının da kalkması anlamına geliyor. Baktığınızda “Trendyol, Hepsiburada” gibi siteler güvence de sağlıyorlardı. Buna rağmen mağdur olma durumları yaşanırken şimdi ne olacağı büyük bir muamma. Üstüne üstlük kripto paralarında yakın gelecekte Web 3.0 da yerlerini bulacakları düşünülürse, işlerin karışması an meselesi. İşte bu noktada teknolojinin riskli tarafları ve faydaları birleşiyor. Bana kalırsa bu bir engel değil. Daha doğrusu bu nokta için yazılım dünyasının fikirleri çok önemli. Zaten Web 3.0 hala daha çıkmadı ve hala daha hata ve eksikler için zaman var. Dünya olarak olabilecek en güvenli ve yeni teknolojiyi elde edebilmek bir çok farklı alan da bize katkı sağlayacak.

Kısacası Web 3.0 yararlı ve riskli yönleri ile dikkat çeken bir gelişme olacak. Risklerinin olması da gayet normal. Ne olacağı konusunda yapabileceğimiz tek şey tahmin yapmaktır. Zaten dünya üzerinde ki etkilerini gelişi ile göreceğiz.

Tags: Teknoloji
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

©2024 Öğrenci Teknoloji Takımı 2022 Emeği GeçenlerODTÜ GVO - BLOG

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account